WHAT'S NEW?

Cara memasak Yee Mee Sizzling




Bahan-bahan:

  1. 4 keping halia dihiris nipis dan ditumbuk sedikit
  2. 8 ulas bawang putih.
  3. 5 ketul ayam dipotong kecil.
  4. 8 tangkai cili kering di potong kasar.
  5. Dry mushrooms 10 biji dipotong kasar " sebiji dipotong 4 atau 5 slice" dan direndam dalam air panas selama sejam.
  6. 5 sudu besar sos tiram, 6 sudu besar kicap lemak manis, 3 sudu besar kicap manis, 1/2 sudu besar kicap pekat 1 sudu kecil minyak bijian.
  7. 4 sudu besar tepung jagung dilarutkan dalam air.
  8. Sayur sawi, Yee Mee dan telur.
  9. Hot plate ( boleh diganti pan/kuali).
Cara-cara:


  1. Masukkan 3 sudu besar minyak masak dan tumiskan halia dan bawang putih. Guna api yang perlahan dan kacau sampai kekuningan.
  2. Masukkan cili kering dipotong kasar.
  3. Setelah garing, masukkan ayam dan satu mug air, letakkan sedikit garam dan didihkan dalam 5 minit kemudian masukkan cendawan kering.
  4. Masukkan kesemua kicap yang dinyatakan tadi dan tambah 3 mug air sehingga mendidih.
  5. Setelah kuah telah mendidih dan ayam telah empuk, masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil kacau untuk mengelakkan tepung tidak berketul dan apabila sejuk tidak menjadi keras.
  6. Panaskan hot plate, masukkan sedikit kuah tadi dan letakkan yee mee, sayur dan telur.
  7. Buka api pada tahap maksimum dan tunggu sehingga masak.
  8. Boleh dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment